question mark

Jobsøgende - hvordan gør man?

Du skal sikre dig at det du mener, er det der opfattes, og derfor skal du få skrevet hvad virksomheden får ud af at du kan netop dét du kan. Jobansøgningen skal fortælle noget om hvad virksomheden får ud af at ansætte dig, og ikke blot "hvad" du er.

Det kræver kun ét ja!

Jobsøgning kan være en lang og hård proces, og er noget mange mennesker kommer igennem i deres levetid. At skulle søge job kan være et resultat af noget man selv har valgt, men det kan også være en følge af at virksomheden af afskediget.

Der er kan også være forskel på, psykisk, hvorvidt det er selvvalgt (opsigelse) eller tvunget jobsøgning (afskedigelse). Ligesom der er flere andre faktorer der tæller i ind jobsøgningsproces. Disse faktorer kan være, men ikke begrænset til, privatøkonomi, civilstatus, børn eller ej samt uddannelse og erfaring.

Uanset, så er det vigtigt at vide at en jobsøgningsproces ikke nødvendigvis er ligetil og der kan være mange afslag, eller slet ingen svar, før man er heldig at finde det rette.

Hold hovedet højt, det skal nok lykkedes!

Ønskesedlen aka jobannoncen

”Firma søger medarbejder til at håndtere opgave 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Vi forventer at du har Y uddannelse og mindst X års erfaring med dette.”

Jobannoncer kan være udformet som et drømmescenarie for afsender, hvilket betyder at det kan ligne en lang liste af forventede kompetencer og evner, der rundes af med erfaring- og uddannelseskrav.

Listen kan synes urimelig svær at leve op til, og det kan i virkeligheden faktisk nemt være tilfældet. De færreste ansøgere vil være ”perfect match”, og hvis det mod forventning sker, så er sandsynligheden for at de kan levere 100% på alle parametre ikke ret stor.

Så husk, hvis der står at du skal være ”en administrativ blæksprutte, med flair for marketing, elsker opsøgende salg og kan samtidig sikre at lageret stemmer, imens du smiler og laver kaffe”, er det formentlig flere funktioner pakket ned i én jobannonce. Her kan du med fordele ringe til virksomheden, og stille nogle afklarende spørgsmål, for at høre hvad de egentlig mangler.

Man får ikke altid det man ønsker sig, eller alt på ens ønskeseddel!

Sådan bør din jobansøgning forstås

Ønskesedlen aka jobannoncen kan være svær at leve op til, og du bør som ansøger derfor ligge vægt på hvordan passer du til denne stilling. Hvordan kan dine kompetencer, talenter og evner komme i spil bedst muligt, og hvilken værdi tilfører du dermed virksomheden.

Du skal sikre dig at det du mener, er det der opfattes, og derfor skal du få skrevet hvad virksomheden får ud af at du kan netop dét du kan. Jobansøgningen skal fortælle noget om hvad virksomheden får ud af at ansætte dig, og ikke blot hvad du ”er”; altså EFU-modellen (Egenskab, fordel, udbytte) på dig selv. Herunder et eksempel på en klassisk linje omskrevet til udbyttet ved at ansætte dig:

”Jeg er selvstændig, hårdtarbejdende og sætter en ære i høj kvalitet.”

”Virksomheden vil med mig, opleve en medarbejder der tager initiativ til at løse opgaver, og fortsætter indtil opgaven er løst bedst muligt.”

Her sikrer du at sætningen forstås præcis som meningen er, og derfor undgår du at din mening med ordet går tabt grundet en anden opfattelse af ordets mening. Et godt eksempel på et positivt ord der har mange opfattelser, er ordet ”komfort” – overvej hvad komfort betyder for dig, og spørg så fem andre personer.

Husk, din jobansøgning er dit salgsværktøj til din nye arbejdsgiver, så du skal ”sælge” dig selv og hvad du kan til denne!

Hvad skal der stå i mit CV

Dit CV er kort sagt dit ”fakta ark”, forstået på den måde at det er fakta og data om DIG. Det er alt fra tidligere jobs, hvilke sprog du kan tale, uddannelser, kurser, certifikater og alt andet der ellers har med dig at gøre. Dit CV skal være ”kedeligt” at læse, for det er blot en opremsning, og ændrer sig ikke det store uanset hvilket job du søger.

Naturligvis kan du sortere i CV’et, og lave opsummeringer på ”ikke-relevante” joberfaringer, især hvis du synes dit CV strækker sig lidt for langt (god tommelfingerregel, er maksimalt 3-4 siders CV). Men i bund og grund, gør det intet at have detaljeret CV, så længe det er overskueligt og lige til at ”gå til” for ansætteren. Det er godt at have ”nyeste” først, og så lade erfaringerne følge i omvendt kronologisk rækkefølge. 

Derfor, når du er jobsøgende, husk følgende…

  • Det kræver kun ét ja, ”nej’erne” er en del af processen
  • Fortæl hvordan det du kan, skaber værdi for virksomheden
  • Jobannoncen kan virke skræmmende, se på det som en ønskeseddel
  • Dit CV er data og fakta om dig, ansøgningen er dit salgsredskab
  • Brug processen til at afklare, forfine og forbedre

Har du brug for at blive klogere på dig selv, eller kunne du bruge rådgivning ifm. jobsøgning og karriererådgivning, så tag endelig kontakt – eller lad os kontakte dig. Udfyld formularen herunder, og hør mere om hvordan du kan hjælpes i den rigtige retning!